Beltane 
Datum: rond 30 april 
Land / gebied: Wereld
Religie: Natuurgodsdienst
Soort: landbouwfeest, vuurfeest, vruchtbaarheidsfeest
   
Beltane begint wanneer de zon op 30 april onder gaat. Beltane is een feest van vuur en luidt het begin van de zomer in. Vroeger werd het vee tussen deze vuren doorgedreven om het te reinigen van ziekten en om vruchtbaarheid te garanderen.

Beltane wordt traditioneel op de avond van 30 april gevierd (het wordt ook wel mei-avond genoemd). De astrologische datum verschilt echter per jaar (meestal rond 5 mei). De astrologische datum is te vinden door te bepalen op welke datum de zon 15° stier passeert. Beltane vinden we tegenover Samhain (1 november) op het wiel van het jaar. Je zou kunnen zeggen dat zij het jaar in helften verdelen. Beltane en Samhain  worden vaak als de belangrijkste feesten gezien. Beltane luidde het begin van de zomer in. 
De naam Beltane komt van het Ierse Bealtaine dat 'Bel-fire' (Bel-vuur) betekent, afgeleid van de God Bel. Bel (ook wel Beli, Belenus of Belanos genoemd) is de Keltische God van licht en genezing. Hij wordt 'de schijnende' genoemd.

Beltane begint wanneer de zon op 30 april onder gaat (bij de Kelten begon de nieuwe dag bij zonsondergang). Beltane is een feest van vuur. Na zonsondergang werden er overal vuren ontstoken. Vee werd tussen twee van zulke vuren door gedreven om vruchtbaarheid te garanderen. Beltane is, net als Imbolc en Ostara, een vruchtbaarheidsfeest.

Tijdens Beltane werd er om een met rode en witte linten versierde meipaal (een fallussymbool) heen gedanst.
Beltane was dan ook een seksueel gericht feest. Beltane was dan ook een feest van de liefde. Jonge stelletjes gingen deze nacht de velden en bossen in om de liefde te bedrijven. Dit om de vruchtbaarheid (symbolisch) over te dragen aan de velden en bossen. 
De huwelijken die tijdens Beltane gesloten werden golden voor één jaar en één dag. Dit om de vrouw te verzekeren van steun van haar man gedurende eventuele zwangerschap en de eerste paar maanden na de geboorte van het kind.